Vestfold har hatt flere ulike bunader, slik som mange andre distrikter også har hatt. Borghild Tranum Røer har forsket på Vestfoldbunadenes historie, og utfra resultatene i denne forskningen utviklet hun kopi av to bunader. De to bunadene hun har kopiert er en bunad med brokadeliv, og en bunad med fløyelsliv. I tillegg er det utarbeidet en mannsbunad som er fra 1850. Om husfliden har egne modeller, eller om de er de samme som Røers modeller vet jeg ikke, men hos husfliden deles Vestfoldbunaden i to kategorier: Vestfoldbunad 1932 og Vestfoldbunad 1956. I tillegg kan du velge mellom ulike farger på disse.

Vestfold Bunad

Vestfoldbunad
Vestfoldbunad

Man antar at på grunn av fylkets beliggenhet, så har det kommet stadig nye impulser som har påvirket moten fra hovedstaden, samtidig som Telemark og Buskerud er nabofylker med sterke bunadstradisjoner. Vestfold har ikke selv hatt mange kjente tradisjoner når det gjelder draktskikk, og derfor har også arbeidet med å rekonstruere en Vestfoldsbunad vært veldig vanskelig. Det er allikevel gjort forsøk på å utarbeide en felles bunad. Ragnar Nordby er mannen bak 1932 bunaden for kvinner. Hulda Garborg gjennomførte en revisjon, og står bak 1956 bunaden. I 1992 tok man igjen i bruk Norbys bunad, og siden da har begge vært i bruk.

Vestfoldbunaden lages i

1932 vestfoldbunaden lages i dag med enten blå eller sort vest og stakk. 1956 bunaden finnes med tre ulike fargekombinasjoner: rød vest og blå stakk med rød kant nede, rød vest og sort stakk med rød kant nede og grønn vest og sort stakk med grønn eller rød kant nede.

Vetfoldbunad

Petrine Segerbrandt har dessuten designet «den broderte Vestfoldbunaden» på beygnnelsen av 1900-tallet. Den blir også populært kalt Segerbrandt-bunaden.

Min favoritt blant Vestfoldbunadene er Vestfold Husflidslags kvinnebunad – 1932-modell sort. Hvilken er din favoritt?

I dette videoklippet ser du amerikanerne i «Alt for Norge» prøve bunader!