Bunader

En av de tingene jeg elsker mest med i Norge, er bunadene våre. Vi har en del ordentlig vakre nasjonaldrakter.

Bunaden sies å være det siste leddet i utviklingen av en tradisjonell folkedrakt. Det er vanlig å bære bunader på høytidsdager og andre festdager. Bunadens økte popularitet etter hvert henger tett samen med interessen for folkedans.

Det er kommet mange nye og billigere(!) bunader og festdrakter på markedet de siste årene. Det er i grunnen ikke tillatt og kalle en drakt for en bunad dersom den ikke er godkjent eller utviklet av Bunad- og folkedraktrådet. Bare så det er sagt høyt, så bryr ikke jeg meg om det. Jeg synes mange av de nye festdraktene er vel så fine som mange bunader, og risikoen er derfor stor for at jeg vil skrive en del også om de ulike festdraktene.

Folkedrakter var lokale og særegne klær som ble brukt av bønder og andre mennesker i de små bygdene rundt omkring i landet frem til utover i 1800-tallet. Det var spesielle måter og anledninger de ulike plaggene skulle bæres, og det var forskjeller fra bygd til bygd.

På en av de kjente norske bunadsbutikkene, kan du velge mellom 145 ulike bunader. Jeg vil skrive litt om noen av dem på disse sidene. Har du noen favorittbunader eller festdrakter? En av mine favoritter er kystdrakten. Den er både rolig og behagelig i fargene av grå og blå. Broderiene består av typisk kystflora og fugleliv. Kystdrakten utstråler den samme behagelige følelsen du kan få når du står og skuer utover havet.

I tillegg til bunader og festdrakter, er jeg også begeistret for samenes festbekledninger. De kan jeg ikke så mye om, men har veldig lyst til å lære mer.