I 1928 hadde det blitt samlet nok bakgrunnsinformasjon til at den første, kvinnelige nordlandsbunaden kunne bli presentert og godkjent. Broderiet som brukes er hentet fra to gamle stoffbiter som ble funnet, og mønsteret til livet er hentet fra en gammel brudekjole. Både brudekjolen og stoffbitene stammer fra Vefsn. Stoffbitene har form som en bringeklut, og en bringeklut er en stoffbit som er pyntet, og som ligger mellom åpningen på livet. Derfor blir bunaden ofte kalt for Vefsnbunaden på folkemunn.

Bunadssølvet som følger Nordlandsbunaden er spesielt utformet til nettopp denne, og lages av gullsmeden Rørvik i Mosjøen. Du kan velge mellom to farger på din Nordlandsbunad, grønn eller blå.

Mennenes første Nordlandsbunad var en personlig drakt til brudgommen Johannes Eidnes. Drakten ble laget av skredderen Cornelius Jacobsen i Harstad, og Johannes bar drakten i 1924. Eidnes var en av de som deltok i å samle bakgrunnsinformasjon til å skape en mannlig Nordlandsbunad. Mennenes utgave har hentet sin inspirasjon fra flere steder i både Troms og Nordland, og heter også «Mannsbunad for Nordland og Troms».  Bunadssølvet vil allikevel kunne variere, avhengig av om du bruker Nordland eller Troms sølvet.

Lofotbunaden har vært i produksjon siden rett etter andre verdenskrig, i 1948. Man kan vel spekulere om dette var et slags opprør til de triste årene som hadde vært, da det ikke engang var lov med norske flagg. Hvem vet om bunader generelt hadde hatt samme økning i popularitet dersom det ikke hadde vært for krigens triste restriksjoner når det kom til det å uttrykke sin norske folkesjel!

Vi har funnet fram til en liten videosnutt for deg, som presenterer Mannsbunaden fra Nordland og Troms.

Hvilken bunad er forresten din favoritt blant disse bunadene fra Nordland? Jeg tror min må bli den blå Nordlandsbunaden.